Zupa kremowa z białych szparagów
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 25minuty
Zupy kremowe goszczą u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo je lubię gdyż są szybkie w przygotowaniu i chociaż baza jest podobna w większości moich zup, końcowy smak, ten, który osiągamy po zmiksowaniu, często jest dla mnie zaskoczeniem. Ważną role pełnią też przyprawy, dzisiaj w przypadku zupy z białych szparagów rządzi curry. Polecam na zimne majowe dni, można się rozgrzać.
Składniki- białe szparagi - 1 pęczek
- bulion drobiowy lub warzywny - ok. 3 l
- por - biała część
- ziemniaki - 3
- curry - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 2 łyżki
Cebulę i pora posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, czosnek i pora, podsmażać chwilę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pokrojone w małe kawałki ziemniaki oraz szparagi.Gotować, aż ziemniaki i szparagi będą miękkie. Zestawić z ognia, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry.