Zupa krem ze szparagów i cukinii

Zupa krem ze szparagów i cukinii

Wiosennie pastelowa zupa z białych szparagów i cukinii.

Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sama cukinia nie ma wyrazistego smaku, nie tłamsi więc aromatu szparagów, sprawia natomiast, że krem na piekny, jasno seledynowy kolor.

Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka gałązek koperku (lub innych ulubionych ziół), grzanki i lekki obiad gotowy!

Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Szparagi oczyść z włókien, pokrój na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Oddziel główki.

Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. W kostkę pokrój również cukinię.

W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por.  Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki, cukinię i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.

Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Główki szparagów uduś do miękkości na maśle, dodaj do zupy.

Zupę opcjonalnie: posyp koperkiem, skrop oliwą, podawaj z grzankami...

Kategorie przepisów