Zupa krem ze szparagów i cukinii
Wiosennie pastelowa zupa z białych szparagów i cukinii.
Sama cukinia nie ma wyrazistego smaku, nie tłamsi więc aromatu szparagów, sprawia natomiast, że krem na piekny, jasno seledynowy kolor.
Kilka gałązek koperku (lub innych ulubionych ziół), grzanki i lekki obiad gotowy!
Składniki- szparagi białe - 1 pęczek
- cukinia - 1 mała sztuka
- por - 1 szt
- ziemniaki - 3 szt
- masło - 2 łyżki
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- bulion - ok. 3/4 litra
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- sól, pieprz - do smaku
Szparagi oczyść z włókien, pokrój na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Oddziel główki.
Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. W kostkę pokrój również cukinię.
W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por. Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki, cukinię i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.
Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Główki szparagów uduś do miękkości na maśle, dodaj do zupy.
Zupę opcjonalnie: posyp koperkiem, skrop oliwą, podawaj z grzankami...