Zupa-krem ze świeżego ogórka
Sezon ogórkowy za nami, ale jeśli ktoś ma jeszcze świeże ogóreczki / bo takie są najlepsze/ gorąco polecam ugotować kremową , zieloną zupkę. Interesujaca smakowo i niezwykła w swojej prostocie doczekała się mocno wzbogaconych wersji, ale ja pozostaję przy swojej.
Po raz pierwszy zetknęłam się z przepisem na zupę z ogórka kilka lat temu, kiedy to z wielkim entuzjazmem testowałam nowy sprzęt domowy : Thermomix /...do dziś go uwielbiam/. Wcześniej nie znałam smaku tej zupy. Jednak od tego czasu każdego lata jest ona moją ulubioną , awaryjną zupką , którą w maszynie przygotowuje się błyskawicznie. Zupę można jednak przygotować tradycyjną metodą oraz dowolnie komponować i wzbogacać jej smak. Składniki:/4 porcje/
- 2 świeże ogórki
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeży koperek posiekany
- natka pietruszki
- 200 ml kwaśnej śmietanki do zup
- 1 mały serek topiony kremowy
- pieprz do smaku
- przyprawa typu ziarenka smaku /do smaku/
-Nastawić bulion warzywny.
-Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
-Dodać do bulionu i gotować ok.6 minut.
-Śmietanę wymieszać z mąką , serek rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego wywaru.
-Połączyć z zupą.
-Gotować jeszcze kilka minut.
-Zupę można dodatkowo zmiksować na gładki krem.
-Doprawić do smaku przyprawą i świeżo zmielonym pieprzem.
-Dodać koperek i pietruszkę.
-Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.