Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką

Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką
Zdjęcie - Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50-60 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
  • 650 g ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • 100 g korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g kwaśnej śmietany 12%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 5 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • natka pietruszki do dekoracji
Zdjęcie - Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Warzywa pokrój w dowolnej wielkości kostkę. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Następnie zalej bulionem i gotuj przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.

Zdjęcie - Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Zupę rozlej na talerze. Każdą porcję polej łyżką oleju Kujawskiego Len + Czarnuszka tłoczonego na zimno i udekoruj natką.

Zdjęcie - Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów