Zupa-krem z zielonego groszku

Zupa-krem z zielonego  groszku

Ostatnio w mojej kuchni królują potrawy, których wykonanie jest szybkie i mało skomplikowane. Ta zupa zdecydowanie do takich należy. Przepis na nią wyszperałam na blogu Dodaj i wymieszaj. Bardzo nam ona smakowała, zdecydowanie wchodzi do mojego stałego repertuaru. Mała ilość składników, krótki czas przygotowania, niebiański smak - czego chcieć więcej? Szczerze ją polecam :)

Zdjęcie - Zupa-krem z zielonego  groszku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

- pół paczki mrożonego zielonego groszku

- cebula

- 500 ml bulionu

- 100 ml śmietany

- oliwa

- sól, pieprz

- ząbek czosnku (to już mój dodatek :))

Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać i poddusić w garnku na oliwie. Dodać zielony groszek (bez rozmrażania!), zalać bulionem.  Gotować chwilę (do miękkości groszku), a następnie całość zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą i  pieprzem. Podawać np. z groszkiem ptysiowym. Smacznego :)

Zdjęcie - Zupa-krem z zielonego  groszku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów