Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym

Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem z selera i jabłka z serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 700 g selera korzeniowego
  • 350 g ziemniaków
  • 350 g jabłka
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g cebuli
  • 50 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • sok z ½ cytryny
  • listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Selera, jabłka oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ser pleśniowy i cebulę również pokrój w kostkę.


W niedużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej Kujawski 3 ziarna, wrzuć cebulę i smaż przez 5 min. do zeszklenia. Następnie dorzuć selera oraz cebulę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wlej do garnka bulion, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 min.


Dodaj jabłko wraz z sokiem z cytryny i gotuj przez kolejne 5-10 min lub do momentu, gdy warzywa będą już bardzo miękkie. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, zmiksuj blenderem na aksamitny krem, po czym ponownie umieść na średnim ogniu i wmieszaj połowę sera oraz śmietankę.


Jeżeli zupa jest za gęsta, dolej trochę wrzątku. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Rozlej zupę do miseczek, posyp resztą sera i podawaj.


Zupa łatwa w przygotowaniu z powszechnie dostępnych składników na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Warzywa wstępnie podsmażone na oleju Kujawskim 3 ziarna zyskają głębię smaku. Polecam!


Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy