Zupa krem z pora z prażoną ciecierzycą
Dawno nie robiłam żadnej zupy, głównie dlatego, że latem gdy upał zalewa nasze mieszkanie na poddaszu ostatnim o czym mogłabym pomyśleć, jest jedzenie gorącej cieczy. Jednak upały odeszły w a jesienne chłody witają nas co rano. Gęsta zupa krem na obiad była wręcz perfekcyjna. Lekko pikantna, bardzo wyrazista. Dzięki dodaniu prażonej ciecierzycy stała się całkiem konkretnym daniem, w sam raz jako jednodaniowy obiad. Bardzo polecam.
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 45minut
SKŁADNIKI:
- 2 pory
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka wegety
- ¼ łyżeczki tymianku
- Szczypta pieprzu
- ½ kostki serka topionego np. gouda
Prażona ciecierzyca:
- 1 puszka ciecierzycy
- Sól
- Pieprz
- Pieprz cyenne
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub zwykłego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Pory myjemy i kroimy ich białą i jasno zieloną część na talarki. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, i podsmażamy na nim pora i ziemniaka. Następnie po ok. 5minutach zalewamy wszystko wodą około 1 szklanką. Dusimy aż warzywa zmiękną.
3. Następnie blendujemy je na gładki krem. W razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 230st. Ciecierzycę opłukujemy i wycieramy ręcznikiem do suchości.
5. W misce mieszamy ciecierzycę z olejem i przyprawami. Wykładamy ją na naczynie do prażenia.
6. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i prażymy ok. 35minut, co 10 minut mieszając.
7. Gotową zupę posypujemy prażoną ciecierzycą.
Smacznego!