Zupa krem z pora z prażoną ciecierzycą

 Dawno nie robiłam żadnej zupy, głównie dlatego, że latem gdy upał zalewa nasze mieszkanie na poddaszu ostatnim o czym mogłabym pomyśleć, jest jedzenie gorącej cieczy. Jednak upały odeszły w a jesienne chłody witają nas co rano. Gęsta zupa krem na obiad była wręcz perfekcyjna. Lekko pikantna, bardzo wyrazista. Dzięki dodaniu prażonej ciecierzycy stała się całkiem konkretnym daniem, w sam raz jako jednodaniowy obiad. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Zupa krem z pora z prażoną  ciecierzycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 45minut

SKŁADNIKI:

  • 2 pory
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka wegety
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • Szczypta pieprzu
  • ½ kostki serka topionego np. gouda

 

Prażona ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cyenne
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub zwykłego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pory myjemy i kroimy ich białą i jasno zieloną część na talarki. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, i podsmażamy na nim pora i ziemniaka. Następnie po ok. 5minutach zalewamy wszystko wodą około 1 szklanką. Dusimy aż warzywa zmiękną.

Zdjęcie - Zupa krem z pora z prażoną  ciecierzycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Następnie blendujemy je na gładki krem. W razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 230st. Ciecierzycę opłukujemy i wycieramy ręcznikiem do suchości.

5. W misce mieszamy ciecierzycę z olejem i przyprawami. Wykładamy ją na naczynie do prażenia.

Zdjęcie - Zupa krem z pora z prażoną  ciecierzycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i prażymy ok. 35minut, co 10 minut mieszając.

Zdjęcie - Zupa krem z pora z prażoną  ciecierzycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Gotową zupę posypujemy prażoną ciecierzycą.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy