Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami
Rozgrzewająca jesienna zupka z pieczonej dyni z warzywami. Przepis obowiązkowy każdej jesieniary (miłośniczki jesiennej pory). Upieczona dynia lekko odchodzi od skórki nawet za pomocą łyżki do zupy, papka od razu przypomina dyniowe puree. Pestki z wydrążonej dyni również możesz podpiec i przygotować tym samym zdrową przekąskę. Nic się nie zmarnuje.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 45 min.
Kalorie: 90 kcal
Jesienna kremowa zupa z pieczonej dyni. Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i chrupiącymi grzankami z pieczywa.
Składniki:- ZUPA DYNIOWA
1 dynia zwyczajna (około 2 kg)
800 ml gorącego bulionu jarzynowego
1 żółta cebula
1 większy ziemniak
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła
2 łyżki oliwy roślinnej
1 kawałek imbiru około 3 – centymetrowy
100 g gęstej śmietanki 36 %
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
sól, pieprz
- CHRUPIĄCE GRZANKI
3 kromki białego chleba (pieczywo może być już lekko czerstwe)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
- Dynię zwyczajną przekrój na pół, ze środka wydrąż pestki (pestki dyni możesz uprażyć według tego przepisu i mieć smaczną przekąskę). Miąższ dyni wraz ze skórką pokrój w podłużne półksiężyce o szerokości 3 centymetrów.
- Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Upieczoną dynię lekko przestudź, po czym łyżką zeskrob jadalny miąższ oddzielając go od skórki.
- Do garnka dodaj olej z masłem i podgrzej. Po chwili dodaj rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewaj chwilkę aż uwolni swój aromat. Następnie dodaj pióra cebuli, talarki marchewki i ziemniaka. Mieszaj co chwilkę i podsmażaj przez 10 minut.
- Dodaj puree z pieczonej dyni oraz starty na drobnej tarce imbir. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości przez kolejne 10 – 15 minut.
- Na samym końcu wlej śmietankę i zblenduj krem na gładko ręcznym blenderem. Przypraw kurkumą, solą oraz pieprzem. Podawaj z garścią chrupiących grzanek.
- GRZANKI Z CHLEBA
- Kromki chleba wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, zalej oliwą i posyp przyprawami. Wszystko razem wymieszaj.
- Grzanki podsmaż na złocisto na wcześniej rozgrzanej patelni. Mieszaj je co chwilę by zarumieniły się równomiernie z każdej strony.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto