Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami

Rozgrzewająca jesienna zupka z pieczonej dyni z warzywami. Przepis obowiązkowy każdej jesieniary (miłośniczki jesiennej pory). Upieczona dynia lekko odchodzi od skórki nawet za pomocą łyżki do zupy, papka od razu przypomina dyniowe puree. Pestki z wydrążonej dyni również możesz podpiec i przygotować tym samym zdrową przekąskę. Nic się nie zmarnuje.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 45 min.
Kalorie: 90 kcal

Jesienna kremowa zupa z pieczonej dyni. Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i chrupiącymi grzankami z pieczywa.

Składniki:
  • ZUPA DYNIOWA
  • 1 dynia zwyczajna (około 2 kg)

  • 800 ml gorącego bulionu jarzynowego

  • 1 żółta cebula

  • 1 większy ziemniak

  • 2 marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 czubata łyżka masła

  • 2 łyżki oliwy roślinnej

  • 1 kawałek imbiru około 3 – centymetrowy

  • 100 g gęstej śmietanki 36 %

  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

  • sól, pieprz

  • CHRUPIĄCE GRZANKI
  • 3 kromki białego chleba (pieczywo może być już lekko czerstwe)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:
  • ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
  • Dynię zwyczajną przekrój na pół, ze środka wydrąż pestki (pestki dyni możesz uprażyć według tego przepisu i mieć smaczną przekąskę). Miąższ dyni wraz ze skórką pokrój w podłużne półksiężyce o szerokości 3 centymetrów.
  • Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Upieczoną dynię lekko przestudź, po czym łyżką zeskrob jadalny miąższ oddzielając go od skórki.
  • Do garnka dodaj olej z masłem i podgrzej. Po chwili dodaj rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewaj chwilkę aż uwolni swój aromat. Następnie dodaj pióra cebuli, talarki marchewki i ziemniaka. Mieszaj co chwilkę i podsmażaj przez 10 minut.
  • Dodaj puree z pieczonej dyni oraz starty na drobnej tarce imbir. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości przez kolejne 10 – 15 minut.
  • Na samym końcu wlej śmietankę i zblenduj krem na gładko ręcznym blenderem. Przypraw kurkumą, solą oraz pieprzem. Podawaj z garścią chrupiących grzanek.
  • GRZANKI Z CHLEBA
  • Kromki chleba wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, zalej oliwą i posyp przyprawami. Wszystko razem wymieszaj.
  • Grzanki podsmaż na złocisto na wcześniej rozgrzanej patelni. Mieszaj je co chwilę by zarumieniły się równomiernie z każdej strony.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów

Podobne przepisy