Zupa krem z pieczonej cukinii i czosnku

Zupa krem z pieczonej cukinii i czosnku

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej cukinii i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone warzywa są po prostu pyszne! Nie umywają się do nich te gotowane, ani smażone. Pieczenie wydobywa z jarzyn to, co najlepsze! Pieczone marchewki czy kalafiory nie mają sobie równych!

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej cukinii i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jednak rzecz o cukinii. Sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku, przyznacie sami. Dlatego wzbogaciłam ją ząbkami pieczonego (a jakże!) czosnku. To ważne, żeby czosnek piec w całości, w łupinkach. Nie przypala się wtedy, a wewnątrz łupinek staje się kremowy o wręcz słodkim aromacie, zdecydowane mniej pikantnym niż ten świeżych ząbków. Ponieważ czosnek w trakcie takiego pieczenia łagodnieje, nie bójcie się dodać do zupy nawet 6 jego ząbków. Zupa stanie się dzięki temu pełna smaku, a przy tym łagodna.

Zdjęcie - Zupa krem z pieczonej cukinii i czosnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A reasumując, krem z pieczonej cukinii to super szybka i super pyszna zupa, w sam raz na zakończenie lata, gdy sezon na cukinie w pełni!

Najpyszniejsze są małe cukinie, można je śmiało jeść nawet na surowo. Do zupy możecie jednak śmiało uzyć wyrośnięte sztuki, na które nie macie innego pomysłu :)

Podane proporcje na ok. 4 porcje.

Składniki:
  • cukinia - 1 duża sztuka
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 6-8 zabków
  • oliwa - 2 łyżki
  • bulion/woda - ok. 1 litr
  • sól, pieprz - do smaku
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
Przygotowanie:

Cukinię pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce,  wyłożonej papierem do pieczenia, razem z cząstkami cebuli i całymi (w łupinkach) ząbkami czosnku. Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC na ok. 15 minut, mają się lekko zarumienić.

Upieczone warzywa przełóż do garnka (czosnek wyciśnij wcześniej z łupinek) zalej wodą/bulionem tak, by zakrywał składniki. Zagotuj. Dodaj śmietankę.

Zupę zmiksuj na gładki krem. W razie konieczności, gdy zupa okaże się zbyt gęsta, dolej odrobinę wody/bulionu. Dopraw do smaku. Podawaj na ciepło np. z grzankami.

Kategorie przepisów