Zupa krem z pieczarek i suszonych grzybów
Muszę przyznać, że dość długo nie jadałam grzybów. Od kilku lat jednak powoli się do nich przekonuję i zdarza się, że mam ochotę na coś o „leśnym” aromacie. Tym razem ugotowałam zupę pieczarkową z dodatkiem suszonych grzybów. To gęsty, pożywny krem zagęszczony zmiksowanymi warzywami.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Zupa krem z pieczarek i suszonych grzybów Składniki
- pieczarki - 500 g
- suszone grzyby - 3/4 szklanki
- ziemniaki - 2 szt
- marchew - 3 szt
- cebula - 1 szt
- pietruszka - 1 szt, korzeń
- seler - 1/2 szt
- rozmaryn - 1/2 łyżeczki, suszony
- gałka muszkatołowa - świeżo tarta
- bulion - 1/2 litra
- sól, pieprz - do smaku
- śmietanka kremówka - do podania
W bulionie ugotuj marchew, pietruszkę oraz seler i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni rozgrzej olej, lekko podsmaż drobno posiekaną cebulę Dodaj rozmaryn oraz pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Smaż je na dość dużym ogniu aż lekko zbrązowieją. Grzyby przełóż do bulionu, dorzuć suszone grzyby i gotuj około 10 minut. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Podaj z kleksem słodkiej,lekko ubitej śmietanki.