Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną
4 kolby kukurydzy
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbkek czosnku
pieprz
3 szklanki bulionu
garść świeżej rukwii wodnej
masło do kurek ok 1 łyżka
200 gram kurek
filet z sanadacza
Sposób przyrządzenia:
Kolby kukurydzy postaw pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu
Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem.
Przecedź przez gęste sito.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości.
Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju.
Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną.