Zupa krem z kalafiora i kurczaka
Pod wpływem impulsu sięgnęłam w sklepie po kalafiora. Nie był to zbyt dobry pomysł bo poza sezonem nie smakuje tak dobrze no ale trzeba było z niego coś ugotować. Najprościej zupę ale taka z cząstkami kalafiora kojarzy mi się bardziej z latem dlatego zrobiłam krem. Zupa zmiksowana razem z mięsem kurczaka na którym się gotowała smakuje wybornie.
Składniki:
- 1 udko kurczaka
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- sól, pieprz
- ok. 100 ml śmietanki
W garnku zagotować ok. 3 l wody. Dodać mięso, oraz marchewkę, selera, pora, czosnek i suszony rozmaryn. Gotować ok. 30-40 min na małym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso i oddzielić od kości. Do zupy dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora, gotować ok. 10-15 min. Wrzucić mięso i wszystko razem zmiksować (pora i selera nie miksowałam, wyjęłam także marchewkę i pokrojoną w plasterki użyłam do dekkoracji). Postawić jeszcze raz na ogniu, dodać śmietankę i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę bulionu, ew. wody.Gęstość zupy zależy od wielkości udka i kalafiora.
Smacznego:)