Zupa krem z cukinii w wersji light
Dostałam od teściów, z ogródka- ekologiczną, dość dużą cukinię i postanowiłam ugotować z niej zupę. Taką dużą cukinię trzeba obrać, bo ma zdrewniałą skórkę oraz usunąć gniazda nasienne. Dlatego, jeśli planujecie np smażyć cukinię w panierce, placuszki lub zrobić gulasz taki aby cukinia się nie rozpadła i lepiej wyglądała polecam te małe, których nie obieramy i nie usuwamy pestek:) Taka duża świetnie nadaje się na zupę lub dżem:) Zupa jest zdrowa, pożywna i właściwie w wersji light bo bez dodatku śmietany:)
ZUPA KREM Z CUKINII w wersji light
Składniki:
- 1,2kg cukinii (u mnie 1 duża, jesli mamy małe to wystarczy 0,9kg- bo nie obieramy i nie usuwamy pestek:)
- 200g ziemniaków (2 średnie)
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1,5l wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wegety
- 1/2 pęczka dymki
Ziemniaki oraz marchewki obrać i pokroić na kawałki- chaotycznie:p i tak wszystko będziemy blendować. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. W garnku rozgrzać olej i przesmażyć warzywa, zalać gorącą wodą, dodać vegetę i gotować ok 10min.
Cukinie umyć, obrać, usunąć środek z pestkami i pokroić na kawałki (jeśli mamy małe cukinie tylko odcinamy końcówki i ani nie obieramy ani nie usuwamy środków). Dorzucić do garnka i gotować jeszcze ok 15-20min do miękkości ziemniaków i marchewek. Zblendować na gładką masę. Podawać posypane dymką (to ważne bo dodaje trochę ostrości) z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
SMACZNEGO!