Zupa - krem z ciecierzycy
 
            
 
 
 Zupa - krem z ciecierzycy - u mnie w wersji z gotowanymi krewetkami. Jeśli macie trochę wolnego czasu w weekend i nie przepadacie za ciecierzycą lub ją kochacie - to jest zupa dla Was. Ja nigdy nie przepadałam za ciecierzycą pomimo, że to doskonałe źródło biała roślinnego, wit. z grupy B, kwasu foliowego, żelaza itd...
 Po pierwszym spróbowanie tej zupy - zmieniłam zdanie, bo jest naprawdę bardzo smaczna! A z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i krewetek była pyszna! Naprawdę warto spróbować!
 
 SKŁADNIKI:
 300 g ziaren ciecierzycy
 2 ziemniaki
 sól
 pieprz
 szczypta sody oczyszczonej
 oliwa z oliwek
 opcjonalnie: gotowane krewetki
 
 Ciecierzycę zalej wodą i mocz ją przez około 10 godzin ze szczyptą sody oczyszczonej - u mnie przez noc. Następnie wodę wylej i ciecierzycę wypłucz.
 Ciecierzycę zalej ponownie świeżą wodą i dodaj obrane ziemniaki. Zagotuj, a następnie gotuj ciecierzycę do miękkości - trwa to około 2 godzin.
 Gdy ciecierzyca będzie miękka zmiksuj ją wraz z ziemniakami na krem (w zależności od preferencji można dolać bulion warzywny), dopraw solą i pieprzem.
 Podawaj zupę polaną dobrą oliwą z oliwek oraz posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
 Ja podałam zupę z gotowanymi krewetkami.
 
 Smacznego :)
 
 
 
 
            