Pierogi ze śliwkami i serem
przepis:
ok . 200 g serka typu włoskiego Pilos
10 sliwek węgierek
cukier waniliowy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
jogurt
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Farsz:
Ze śliwek usunąć pestki.
Śliwki pokroić na małe kawałki.
W garnuszku roztopić miód dodać śliwki i chwilę je smażyć.
Serek utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Na koniec do serka dodać śliwki.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Na talerzu gotowe pierogi polać jogurtem , posypać urażonymi płatkami migdałowymi i cukrem.