Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pastą curry
Bardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe i zielona paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato.
Skladniki :
500 g brokula
1 cebula
1 zabek czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
plaska lyzeczka zielonej pasty curry
1 lyzka masla ghee
Wykonanie:
- cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszlic na 1 lyzce masla ghee w garnku,w ktorym gotujesz zupe
- brokula umyc,odzielic rozyczki od glaba i umiescic w garnku
- dolac bulion warzywny i gotowac okolo 5-7 minut.Brokul powinien byc miekki,ale nie rozgotowany
- zblendowac calosc na gladki krem
- dodac mleko kokosowe,zielone curry.Doprawic ewentualnie sola
- podawac z kleksem mleka kokosowego .Posypalam dodatkowo szczypiorkiem