Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu
Delikatny krem z białych, łatwo dostępnych warzyw, z lekkim akcentem chrzanu. Warzywa lekko podsmażam przed gotowaniem, wtedy zupa ma bardziej wyrazisty smak. Wywar do zupy w świątecznym wydaniu, warto przygotować na kawałku wędzonki np. na wędzonych żeberkach. Bardzo polecam :)
Składniki
- 1, 5 – 2 litry wywaru mięsnego
- 4 ziemniaki
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- słodka śmietanka 100 g
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- jaja na twardo do podania