Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu

Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu
Delikatny krem z białych, łatwo dostępnych warzyw,  z lekkim akcentem chrzanu. Warzywa lekko podsmażam przed gotowaniem, wtedy zupa ma bardziej wyrazisty smak. Wywar do zupy w świątecznym wydaniu, warto przygotować na kawałku wędzonki np. na wędzonych żeberkach. Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1, 5 – 2 litry wywaru mięsnego
  • 4 ziemniaki
  • 1/2  selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • słodka śmietanka 100 g
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • jaja na twardo do podania
W dużym rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone w kostkę warzywa ( oprócz chrzanu ).Jeżeli warzywa nie mieszczą się w rondlu, dzielę na pół i smażę partiami. W czasie smażenia warzywa mieszam. Smażę do czasu, kiedy się lekko przyrumienią. Podsmażone warzywa daję do gorącego wywaru, dodaję zioła. Wszystko gotuję około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję chrzan. Wyciągam liście laurowe. Miksuję na gładki krem i dodaję śmietankę. Doprawiam do smaku. Krem można podać z jajkiem na twardo, grzankami, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego

Zdjęcie - Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów