Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Zdjęcie - Zupa krem z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa krem z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon szparagowy się kończy, a do mnie dotarło, że nie mam na blogu zupy, którą najczęściej robię w tym okresie, a mianowicie kremu z białych szparagów.

Zdjęcie - Zupa krem z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 4 szalotki,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g śmietany 18% tł.,
  • sól, pieprz biały,
  • słonecznik łuskany uprażony,
  • kiełki do ozdoby.

Przygotowanie:

Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć szalotki i pokrojone szparagi (zostawić tylko główki).

Zdjęcie - Zupa krem z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Wrzucić główki na sam koniec i chwilę pogotować, następnie je wyłowić. Dodać przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem główkami odłożonych szparagów i kiełkami. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Można również podawać z grzankami.
Zdjęcie - Zupa krem z białych szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów