Zupa krem z białych szparagów
Sezon szparagowy się kończy, a do mnie dotarło, że nie mam na blogu zupy, którą najczęściej robię w tym okresie, a mianowicie kremu z białych szparagów.
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów,
- 4 szalotki,
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżka masła,
- 50 g śmietany 18% tł.,
- sól, pieprz biały,
- słonecznik łuskany uprażony,
- kiełki do ozdoby.
Przygotowanie:
Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je ( tak jak tutaj ). Na maśle podsmażyć szalotki i pokrojone szparagi (zostawić tylko główki).
Wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie - około 20 minut. Wrzucić główki na sam koniec i chwilę pogotować, następnie je wyłowić. Dodać przyprawy i całość zmiksować. Jeśli będą wyczuwalne zdrewniałe kawałki to przetrzeć zupę przez sito. Ponownie zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Udekorować przed podaniem główkami odłożonych szparagów i kiełkami. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika. Można również podawać z grzankami.