Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

Kolejna majowa odsłona szparagów. Tym razem białe i w formie kremu. Mniej lubię białe od zielonych, ale do zupy krem są idealne.
Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • groszek ptysiowy/grzanki

Zdjęcie - zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy łebki, następnie pozbywamy się zdrewniałych końcówek i obieramy szparagi. Kroimy na małe kawałki. W rondlu roztapiamy masło i dusimy cebulkę pokrojoną w kostkę, do tego dorzucamy szparagi - bez łebków i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy trochę bulionem i chwile dusimy. Dolewamy resztę bulionu i gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy. Do zmiksowanej zupy dodajemy łebki i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i mniam, zjadamy :)

Kategorie przepisów