Zupa-krem marchewkowa z pomarańczami

Zupa-krem marchewkowa z pomarańczami
Zdjęcie - Zupa-krem marchewkowa z pomarańczami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Mój mąż zadeklarował, że zup nie lubi, ale może zjeść takowe w formie kremów. Żeby zrobić leczo kupiłam duży worek marchewek, a z racji ostatnich upodobań przekąskowych - owoców z jogurtem naturalnym - podczas dużych zakupów zakupiłam też dwa worki pomarańczy, które później okazały się trudne do przejedzenia w krótkim czasie :P

Nastąpił więc czas czyszczenia spiżarni :), postanowiłam zaszaleć i spróbować nowej kombinacji smakowej, marchwi z pomarańczą w wersji wytrawnej aka obiadowej. Wujek google podpowiedział mi jakie przyprawy będą się nadawać do takiego wydania obiadu, więc przystąpiłam do dzieła.


Składniki 4 marchewki 4 pomarańcze cebula kostka rosołowa/bulion imbir, sól, pieprz, curry, chilli masło
Sposób przyrządzenia
Cebulę pokroić w pióra, marchewki w plastry, pomarańcze w kostkę (lub podzielić na cząstki i pociachać cząstki). Cebulę poddusić na maśle, dodać marchewkę, poddusić, dodać pomarańcze. Dolać nieco wody (+kostkę)/bulionu wg uznania, gotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Dosolić, przyprawić wg uznania wymienionymi przyprawami. Podawać z kleksem gęstej śmietany i grzankami lub prażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Zupa wychodzi ostra i kwaskowata (przez pomarańcze), ale nam bardzo przypadła do gustu, sycąca i rozgrzewająca, a to akurat się przydało, bo początek maja na wyspach nie był tak ciepły jak w Polsce ;)
Zdjęcie słabej jakości, bo aparat nadal czeka na nowy obiektyw. :(

Kategorie przepisów