Zupa kalafiorowa z rukolą
Mam w ogródku prawdziwą klęskę urodzaju rukoli. Rośnie jak dzika i końca plonów nie widać. Ponieważ aż żal jej nie zjeść, przerabiamy rukolę na każdy możliwy sposób, rukolowe pesto liczymy na kilogramy, ale konieczne było znalezienie innych niż sałatka pomysłów na jej przetworzenie.
To zupa z warzyw: kalafiora, pora i listków rukoli. Dodatkiem jest śmietanka i bulion (choć możecie użyć nawet samej wody). Zupa może być przygotowana w wersji wegańskiej, bez nabiału i z bulionem warzywnym.
Do podania zupy przygotowałam podsmażone na oliwie liście kalafiora, posiekaną dymkę i świeżą rukolę.
Dzięki dodatkowi rukoli, poczciwa kalafiorowa zyskała nowy wymiar!
Składniki:- kakafior - 1 szt
- por - 1 duża szt
- rukola - 2 duże garści
- oliwa - 2 łyżki
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- sól, pieprz - do smaku
- liście kalafiora, rukola, posiekana dymka - do podania
- bulion warzywny/woda - ok. 2 litry
Na dnie garnka do zupy rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekany por.
Dodaj podzielony na różyczki kalafior i zalej taką ilością wody/bulionu, by tylko przykrył warzywa. Gotuj, aż kalafior będzie miękki.
Dodaj rukolę i gotuj kolejne 5 minut.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką zupę krem, dopraw śmietanką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zupę podać możesz z przesmażonymi na chrupko na oliwie liśćmi kalafiora, świeżą rukolą i posiekaną dymką.