Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Za oknem szaro i zimno. Z niecierpliwością czekam na wiosenne promyczki słońca i
tęsknię za zapachem budzącej się do życia przyrody. W ramach poprawienia sobie nastroju przejrzałam wczoraj cały katalog zdjęć, które zrobiłam wiosną i latem ubiegłego roku. Kilka z nich zostało zrobione na giełdzie warzywno-owocowej i z jednego uśmiechnęły się do mnie dorodne kalafiory. Natychmiast nabrałam ochoty na zupę kalafiorową. Zapraszam Was na zimową wersję mojej kalafiorowej z kurczakiem i pieczarkami a wraz z pozdrowieniami zostawiam obraz wiosny.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 4 duże pieczarki
- 300 g filetu piersi kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1, 5 łyżki oliwy
- 50 ml śmietany do zup
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy,
- ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i płuczemy,
- ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, kiedy bulion zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy kalafiory, gotujemy na wolnym ogniu,
- w tym czasie myjemy filet kurczaka, osuszamy, kroimy w paseczki lub kostkę a następnie oprószamy solą i pieprzem,
- pieczarki płuczemy i kroimy w plastry,
- na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso kurczaka, podsmażamy około 7 min., dodajemy pieczarki i smażymy całość jeszcze około 5 min.,
- kurczaka z pieczarkami dodajemy do gotującego się bulionu z warzywami,
- całość gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie (około 15),
- pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy śmietanę,
zagotowujemy i zestawiamy z ognia, - podajemy z natką pietruszki i świeżym pieczywem.