Zupa jogurtowa z pęczakiem. Inspiracje Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęli pomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej.
Zupa jest pyszna i szybka w przygotowaniu i mimo podania na ciepło znakomita na upały :)
Porcje: 3-4 Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Zupa jest pyszna i szybka w przygotowaniu i mimo podania na ciepło znakomita na upały :)
Porcje: 3-4 Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 800 ml wody,
- 200 g greckiego jogurtu,
- 100 g pęczaku,
- pęczek świeżej mięty, posiekanej,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 10 listków bazylii,
- 1 jajko,
- 1 szalotka drobno posiekana,
- 3 łyżki posiekanej dymki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Pęczak ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli (ok. 12-15 minut). Potrzebne będzie 600 ml wywaru razem z pęczakiem, jeśli jest mniej dolać wody.
- W między czasie szalotkę zeszklić na maśle razem z suszoną miętą, dodać do kaszy.
- Jajko ubić z jogurtem, dodać po jednej łyżce kaszy żeby jogurt i jajko zahartować, co zapobiegnie rozwarstwianiu się zupy. Przelać ciepły jogurt do rondla z zupą, ponownie zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać zioła i dymkę, doprawić do smaku.