Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych – w sezonie nie może jej zabraknąć na Waszym stole !
Gdy moja mam wróciła od dziadków z takimi leśnymi darami pojawiło się pytanie co z nich zrobić. Tak powstała zupa grzybowa ?
Muszę przyznać, że bardzo dawno nie robiłam zupy grzybowej ze świeżych grzybów. Może dlatego smakowała mi jeszcze bardziej ! Zupa wyszła pyszna, sycąca, pachnąca lasem. Oprócz grzybów dodałam do niej marchewkę, świeży koperek i ugotowany wcześniej makaron. Ugotowana na warzywach bez mięsa to danie idealne również dla wegan.
Jak przygotować grzyby ?
Na początku należy je dokładnie umyć. Następnie obgotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić z wody i podsmażyć na oleju aby wydobyć ich smak i aromat.
Grzyby leśne (u mnie mix : kurku, borowiki, podgrzybki, maślaki) ok. 0,5 kg
3 marchewki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Pieprz
Kostka bulionu warzywnego (najlepiej domowa)
Koperek ⠀
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy (Tak jak pisałam wcześniej)
W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw. Do ok 800 ml wody wrzucamy pokrojoną marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liście laurowe.
Podgotowane grzyby odcedzamy z wody. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek i krótko podsmażamy grzyby. Przekładamy je razem z puszczonym sokiem do wywaru. Przykrywamy i gotujemy 10-12 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej gotowanym makaronem i świeżym koprem. ⠀
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów Kategorie: Obiad, Zupa Kuchnia: Dietetyczna, Wegańska Tagi: zupa Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 30 minutes Całkowity czas: 50 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 0,5 kg różnych grzybów leśnych (kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki)
- 3 marchewki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka bulionu warzywnego (najlepiej domowa lub z dobrym składem)
- Woda
- Sól, pieprz do smaku
- Świeży koper
- Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy.
- W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw (woda+marchewka+kostka bulionowa+ziele angielskie+liście laurowe).
- Podgotowane grzyby odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i krótko przesmażamy. Tak przygotowane grzyby dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 10-12 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i świeżym koprem. ⠀