Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów


Zdjęcie - Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od września, jak co roku, nasz rozkład dnia jest bardziej poukładany niż w wakacje. Poprzedni weekend spędziliśmy jeszcze na walizkach, ale za to w przepięknym miejscu pod Poznaniem, w Country Parku. Jedliśmy rosół z ręcznie robionymi kluseczkami, dziczyznę, tartę z jabłek i gruszek rosnących na terenie parku, ciepłe bagietki, a na śniadanie jajecznicę z jajek od kurek zielononóżek. Spaliśmy w małym domku pachnącym drewnem w białej pościeli na najwygodniejszym łóżku jakie można sobie wyobrazić. Tak było ... ale teraz czas wrócić do codziennych zajęć. Gdy walizka poszła na dobre do szafy na kilka miesięcy, poczułam, że przestawiam się na bardziej regularny tryb. Praca w bardziej regularnych godzinach, bardziej regularne są też posiłki. Po wakacyjnych kanapkach na drugie śniadanie wypchanych serem i zieleniną, sałatkach i koktajlach owocowych zagryzanych bułką, nastał czas zup. Gorących, pożywnych, robionych dzień wcześniej i gotowych do podgrzania w parę minut. Do gotowania takiej zupy potrzebuję garnka i szybkowara, w którym w 15 minut gotuję wywar z trzech skrzydełek. Jeśli nie posiadamy szybkowara, czas gotowania wywaru to 40 minut. Nasza pierwsza wrześniowa zupa, to grzybowa ze świeżych grzybów. Jemy ją tak jak pieczarkową, z drobnym makaronem - nitki. Makaron gotuję oddzielnie, aby nie zmiękł za bardzo w zupie.
Zdjęcie - Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
wywar: 3 skrzydełka z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, biała część pora, 7 szklanek wody,
oraz: 600 g świeżych oczyszczonych leśnych grzybów (podgrzybki, koźlarze, borowiki), 2 cebule, 100 ml słodkiej śmietanki 10% tłuszczu, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku
W szybkowarze ugotować wywar ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, selera, pora i 7 szklanek wody przez 15 minut. Jeśli używamy zwykłego garnka - czas wydłużyć do 40 minut.
Grzyby pokroić (wraz w nóżkami) w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. W drugim garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, pół łyżeczki soli i dusić 10 minut mieszając. Gdy woda z grzybów odparuje, przecedzić ugotowany wywar i wlać go do grzybów. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, śmietanką i natką pietruszki. Osobno ugotować makaron nitki. Na talerzach rozłożyć odpowiednią ilość makaronu i zalać go zupą.

Kategorie przepisów