Zupa grzybowa z soczewicą

Zupa grzybowa z soczewicą
Zdjęcie - Zupa grzybowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mrożonych podgrzybków (najlepiej całe kapelusze)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 małe marchewki
  • korzeń pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • ½ pora (białej części)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz
Przygotowanie W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekanego pora i grzyby (w całości). Smażyć na małym ogniu ok. 5 min., a następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć kolejne 5 min., po czym wlać bulion. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


W tym czasie osobno ugotować soczewicę, uważając, żeby jej nie rozgotować – wystarczy około 15 min.

Ugotowaną soczewicę nałożyć na talerze i zalać zupą.


Porada:

W przypadku braku mrożonych podgrzybków można zastąpić je suszonymi. Na 6 porcji wystarczy 60 g suszonych grzybów. Grzyby należy zalać wrzątkiem co najmniej pół godziny wcześniej i odstawić do namoczenia.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów