Zupa grzybowa z brukselką i ryżem

Zupa grzybowa z brukselką i ryżem

Trwa sezon na brukselkę więc dzisiaj proponuję pożywną, bo z dodatkiem brązowego ryżu zupę grzybową z brukselką. Smak zupy jest bardzo wyrazisty więc nie zaszkodzi dodać do niej odrobiny śmietany. Ja osobiście wolę jej dietetyczną
wersję.

 

Zdjęcie - Zupa grzybowa z brukselką i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  70 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 mała cebula, posiekana
  • 170 g brukselki, oczyszczona i pokrojona na połówki
  • 70 g suszonych grzybów
  • ¼  szklanki brązowego ryżu, wypłukany
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ¾ łyżeczki suszonego tymianku lub 6 gałązek świeżego
  • świeżo zmielony pieprz, około 1/8 łyżeczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½  łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki soku z cytryny

 

 Sposób wykonania:

  1. grzyby zalewamy gorącą wodą (około ½ szklanki) i odstawiamy na 10 min.,
  2. cebulę podsmażamy na oliwie aż się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, następnie wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły, całość dusimy około 10 minut,
  3. po tym czasie dodajemy ryż oraz bulion i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut,
  4. wrzucamy brukselkę, tymianek oraz bulion i gotujemy jeszcze około 20 min. aż ryż i brukselka będą miękkie.
  5. pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Inne propozycje z brukselką:

1. Brukselka z musztardą francuską i miodem

2. Karkówka z chili, miodem i brukselką

Kategorie przepisów