Zupa grzybowa z brukselką i ryżem
Trwa sezon na brukselkę więc dzisiaj proponuję pożywną, bo z dodatkiem brązowego ryżu zupę grzybową z brukselką. Smak zupy jest bardzo wyrazisty więc nie zaszkodzi dodać do niej odrobiny śmietany. Ja osobiście wolę jej dietetyczną
wersję.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 mała cebula, posiekana
- 170 g brukselki, oczyszczona i pokrojona na połówki
- 70 g suszonych grzybów
- ¼ szklanki brązowego ryżu, wypłukany
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 litr bulionu warzywnego
- ¾ łyżeczki suszonego tymianku lub 6 gałązek świeżego
- świeżo zmielony pieprz, około 1/8 łyżeczki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
- grzyby zalewamy gorącą wodą (około ½ szklanki) i odstawiamy na 10 min.,
- cebulę podsmażamy na oliwie aż się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, następnie wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły, całość dusimy około 10 minut,
- po tym czasie dodajemy ryż oraz bulion i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut,
- wrzucamy brukselkę, tymianek oraz bulion i gotujemy jeszcze około 20 min. aż ryż i brukselka będą miękkie.
- pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Inne propozycje z brukselką: