Zupa fasolowa z makaronem

Zupa fasolowa z makaronem

W mojej głowie tkwi głęboko zakotwiczona myśl, że nie lubię zup. Tymczasem gdy przejrzałam ten dział okazało się, że mam ich na blogu około 70. Jak na kogoś, kto za nimi nie przepada uważam, że jest ich tu całkiem sporo.

O tym jak ważne są dla zdrowia nie muszę nikogo przekonywać. Od kiedy mój umysł się zresetował i zwraca uwagę na to co zdrowe zaczęłam też inaczej patrzeć na zupy. Podczas różnych wyjazdów, kiedy nie wiedziałam co zamówić, wielokrotnie  ratowały mi życie. Po gorącej zupie, zwłaszcza w zimny i mokry dzień, robi się człowiekowi tak przyjemnie i dostaje takiej energii, że wstaje i idzie dalej. Ostatnio mam fazę na zupy na boczku. Aromat wędzonki w zupie pasuje do wielu składników więc korzystam póki mam pomysły.

Zdjęcie - Zupa fasolowa z makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 puszka fasoli
  • 10 dag makaronu w kształcie ryżu
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3-4 liście pora
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wrzucić pokrojony boczek, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w  kostkę cebulę i ziemniaki i  smażyć ok. 3 minut. Wlać 3 litry wody, zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, łodygi selera, oraz liście pora. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Wrzucić makaron i gotować jeszcze ok. 8 minut. Na koniec dodać przepłukaną fasolę z puszki. Wszystko razem gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów