Zupa dyniowa z soczewicą
            

To mój jesienny patent na rozgrzewkę- miska gorącej zupy dyniowej. Lekko pikantnej, pożywnej, pachnącej przyprawami.


Do jej przygotowania wybieram moją ulubioną odmianę dyni- hokkaido. Jej wielka zaleta to smak i fakt, że dyni tej nie trzeba obierać. Skórka z łatwością rozgotuje się do idealnie miękkiej konsystencji. Do tego soczewica. Zupa staje się więc naprawdę solidna. Aż łyżka staje!


Z podanych proporcji uzyskacie 4 słuszne porcje zupy.


Składniki- dynia - 1 szt o wadze ok. 1-1,5 kg, hokkaido
 - marchew - 2 szt
 - pietruszka - 1 szt
 - por - 1 szt
 - soczewica - ok. 1/2 szklanki
 - sól, pieprz - do smaku
 - pasta curry - do smaku
 - olej - 2 łyżki
 - kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
 - kumin mielony - 1/2 łyżeczki
 
Soczewicę ugotuj do miękkości w wodzie.
W dużym garnku zeszklij na oleju posiekany por. Dopraw kolendrą i kuminem. Dodaj obrane i pokrojone w kawałki marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojoną w kostkę dyni (jeśli używasz odmiany hokkaido- nie musisz jej obierać). Składniki zalej taką ilością wody, by tylko przykryła wszystkie warzywa. Gotuj je do miękkości.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą pastą curry. Dodaj soczewicę, podawaj :)