Zupa dyniowa z soczewicą
To mój jesienny patent na rozgrzewkę- miska gorącej zupy dyniowej. Lekko pikantnej, pożywnej, pachnącej przyprawami.
Do jej przygotowania wybieram moją ulubioną odmianę dyni- hokkaido. Jej wielka zaleta to smak i fakt, że dyni tej nie trzeba obierać. Skórka z łatwością rozgotuje się do idealnie miękkiej konsystencji. Do tego soczewica. Zupa staje się więc naprawdę solidna. Aż łyżka staje!
Z podanych proporcji uzyskacie 4 słuszne porcje zupy.
Składniki- dynia - 1 szt o wadze ok. 1-1,5 kg, hokkaido
- marchew - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- por - 1 szt
- soczewica - ok. 1/2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- pasta curry - do smaku
- olej - 2 łyżki
- kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
- kumin mielony - 1/2 łyżeczki
Soczewicę ugotuj do miękkości w wodzie.
W dużym garnku zeszklij na oleju posiekany por. Dopraw kolendrą i kuminem. Dodaj obrane i pokrojone w kawałki marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojoną w kostkę dyni (jeśli używasz odmiany hokkaido- nie musisz jej obierać). Składniki zalej taką ilością wody, by tylko przykryła wszystkie warzywa. Gotuj je do miękkości.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą pastą curry. Dodaj soczewicę, podawaj :)