Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą

Zdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To mój jesienny patent na rozgrzewkę- miska gorącej zupy dyniowej. Lekko pikantnej, pożywnej, pachnącej przyprawami.

Zdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jej przygotowania wybieram moją ulubioną odmianę dyni- hokkaido. Jej wielka zaleta to smak i fakt, że dyni tej nie trzeba obierać. Skórka z łatwością rozgotuje się do idealnie miękkiej konsystencji. Do tego soczewica. Zupa staje się więc naprawdę solidna. Aż łyżka staje!

Zdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie 4 słuszne porcje zupy.

Zdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa dyniowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Soczewicę ugotuj do miękkości w wodzie.

W dużym garnku zeszklij na oleju posiekany por. Dopraw kolendrą i kuminem. Dodaj obrane i pokrojone w kawałki marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojoną w kostkę dyni (jeśli używasz odmiany hokkaido- nie musisz jej obierać). Składniki zalej taką ilością wody, by tylko przykryła wszystkie warzywa. Gotuj je do miękkości.

Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą pastą curry. Dodaj soczewicę, podawaj :)

Kategorie przepisów