Zupa dyniowa z pomarańczą i kokosem

Zupa dyniowa z pomarańczą i kokosem

Wciąż korzystam z zapasów dyni z zamrażarki :) Tym razem wypróbowałam zupę z dodatkiem mleka kokosowego i pomarańczy. Bardzo egzotyczną, niebanalną, orzeźwiającą i aromatyczną. Idealną na lato :)
Zdjęcie - Zupa dyniowa z pomarańczą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ I KOKOSEM (dla 4 osób)

400g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę), 400g marchewki (obranej i pokrojonej w kostkę), 800ml bulionu warzywnego, 3 pomarańcze, 1 łyżka masła, 100g śmietanki kremówki, 150ml mleka kokosowego, 1 łyżka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka nasion kolendry, 2 łyżeczki wiórków kokosowych, sól, pieprz, cukier

Obrane i pokrojone w kostkę dynię i marchewki zalać w garnku bulionem i gotować do miękkości przez ok. 15 minut. Pomarańcze obrać, skrawając białą skórkę. Miąższ obrać z błonek, zbierając wyciekający przy tym sok. Miąższ z pomarańczy poddusić przez 1-2 minuty na maśle. Zupę zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę, mleko kokosowe (4 łyżki mleka zostawić do dekoracji) i starty imbir, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i nasionami kolendry (zmielonymi lub utłuczonymi w moździerzu). Dodać miąższ i sok z pomarańczy. Garnek ponownie postawić na gazie i gotować zupę na małym ogniu ok. 4 minut. Przed podaniem polać odłożonym mlekiem kokosowym i oprószyć wiórkami kokosowymi.

(przepis z książki A. Oppermanna „Dynia na różne sposoby”)
Zdjęcie - Zupa dyniowa z pomarańczą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów