Zupa dyniowa z kurczakiem

Zupa dyniowa z  kurczakiem

Ostatnia porcja zamrożonej dyni powędrowała do zupy. Pożywna zupa  krem, u mnie niezbyt gęsta ale jeśli wolicie to można sobie oczywiście konystencję regulować według własnego uznania.

Zdjęcie - Zupa dyniowa z  kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • jedna duża dynia
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 szalotki
  • strączek ostrej papryczki chili
  • pierś i udo z kurczaka
  • oliwa
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę 2,5 cm, rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulę, czosnek i szalotki obrać, posiekać. Z papryczki chili usunąć pestki, posiekać. Pierś i udo pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, szalotki i chili usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż zmiękną. Dodać pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmażyć (część usmażonego mięsa wyjąć z patelni i odłożyć). Wlać bulion drobiowy, dodać upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i ugotować na małym ogniu ok. 30 minut. Zmiksować na gładkie pure, włożyć odłożone kawałki kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, podgrzać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów