Zupa dyniowa z kurczakiem
Ostatnia porcja zamrożonej dyni powędrowała do zupy. Pożywna zupa krem, u mnie niezbyt gęsta ale jeśli wolicie to można sobie oczywiście konystencję regulować według własnego uznania.
Składniki:
- jedna duża dynia
- duża cebula
- ząbek czosnku
- 3 szalotki
- strączek ostrej papryczki chili
- pierś i udo z kurczaka
- oliwa
- 900 ml bulionu drobiowego
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę 2,5 cm, rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulę, czosnek i szalotki obrać, posiekać. Z papryczki chili usunąć pestki, posiekać. Pierś i udo pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, szalotki i chili usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż zmiękną. Dodać pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmażyć (część usmażonego mięsa wyjąć z patelni i odłożyć). Wlać bulion drobiowy, dodać upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i ugotować na małym ogniu ok. 30 minut. Zmiksować na gładkie pure, włożyć odłożone kawałki kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, podgrzać.
Smacznego:)