Zupa czosnkowa z grana padano i grzankami

Zupa czosnkowa z grana padano i grzankami
Hu hu ha, hu hu ha.... no może nie zima jeszcze ale rozgrzewająca zupa przyda się jak najbardziej. Długo chodziła za mną zupa czosnkowa. Chciałam poeksperymentować i zobaczyć czy zachwyci mnie smakiem i zapachem czy wręcz odwrotnie. Przyszedł na nią czas.
Zupa czosnkowa z grana padano i grzankami (na 2 małe miseczki)
  • 30 ząbków czosnku (brzmi strasznie, co?)
  • 1 cebula
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany
  • garstka tartego grana padano
  • tymianek, pieprz
  • masło
  • oliwa
Zdjęcie - zupa czosnkowa z grana padano i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Połowę ząbków czosnku włożyć do naczynka żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i upiec - ok 45min w 180 stopniach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w półkrążki cebulę. Dusić do miękkości. Następnie dodać posiekany surowy czosnek i podlać bulionem. Dodać upieczony czosnek, wyciśnięty z łupinek. Doprawić śmietaną, pieprzem i świeżym tymiankiem, zmiksować. Ja zupy nie soliłam ze względu na słoność sera, z którym ją podałam. Na dno miseczki wrzuciłam trochę tartego sera zalałam zupą, na wierzch wrzuciłam maślane grzanki i posypałam serem. Im więcej sera tym zupa bardziej zawiesista i bardziej słona więc trzeba uważać.

Kategorie przepisów