Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 duże cebule (160 g)
  • 100 g marchewki
  • 4 łyżki brandy lub białego wina (20 g)
  • 1 łyżka masła (10 g)
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (4g)
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (1g)
  • ¼ łyżeczki tymianku (1g)
  • sól, pieprz czarny – do smaku
dodatkowo:
  • 2 kromki bagietki (20 g)
  • 40 g żółtego sera
Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie złotobrązowa. Należy uważać, aby się nie przypaliła - dobrze jest więc ją mieszać od czasu do czasu. Zezłoconą cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę oraz pozostałe przyprawy. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać brandy lub wino.


Kromki bagietki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce.


Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem. Można też kromki posypane serem ułożyć na zupie i całość wstawić na chwilkę do piekarnika, by ser się rozpuścił i w takiej formie podawać.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy