Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki.
W niewielkim garnku zasypujemy cukrem cebulę, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy, aż cebula się mocno skarmelizuje.
Dodajemy miód i ocet balsamiczny i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.
Białą cebulę kroimy w półplasterki. Lekko oprószamy solą i smażymy na oleju Kujawski przez około 20 minut na złoty kolor.
Usmażoną cebulę zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.
Po 5 minutach dolewamy gorący bulion, dodajemy tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem.
Bagietkę kroimy na kromki. Układamy na nich gorgonzolę i zapiekamy w 200ºC przez 5 minut.
Zupę przelewamy do talerzy lub kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i wykładamy po porcji konfitury cebulowej.
Dekorujemy tymiankiem.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl