Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą
Uwielbiam botwinkę i co roku czekam na nią z utęsknieniem! Zazwyczaj robię tradycyjną wersję, jednak tym razem postanowiłam troszkę poeksperymentować i przygotowałam wersję z bloga Kwestia Smaku. Przedstawiam więc zupę botwinkową z ziemniakami i fetą, z odrobiną wina i śmietanki. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, bo chyba jakoś z rodzinnego domu wyniosłam, że doprawiam tą zupę odrobiną octu i cukru. Zapewne co region to inne zwyczaje:) Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pęczek botwinki, buraczki, łodyżki i liście oddzielnie posiekane
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 750 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 100 g śmietanki 36%
- ser feta
- sól, pieprz, cukier i ocet do doprawienia
Przygotowanie:
- W średnim garnku z rozgrzej na średnim ogniu oliwę z masłem, włóż ziemniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty, po czym dopraw całość solą.
- Do ziemniaków dodaj posiekane buraczki, podsmaż przez 2 minuty po czym dodaj łodyżki.
- Następnie dodaj wino i gotuj aż prawie zupełnie odparuje, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone liście botwinki, gotuj przez około 2 minuty i wsyp koperek.
- Na samym końcu wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem i odrobiną octu z białego wina.
- Rozlej zupę do miseczek i posyp pokruszoną fetą.
Smacznego!
Recipe in English
Young beet soup with potatoes and feta cheese
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 kg of young potatoes, washed and diced
- 3 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon butter
- 2 cloves garlic, chopped
- 1 bunch of beet leaves with small beets, beets, stems and leaves separately chopped
- 1/4 cup dry white wine
- 750 ml chicken stock
- 4 tablespoons chopped dill
- 100 g of cream 36%
- feta cheese
- salt, pepper, sugar and vinegar to doprawienia
Preparation:
- In the medium pot, heat the olive oil with butter over medium heat, add the potatoes and cook until light golden brown, about 5 minutes. Add the garlic, cook 2 minutes and season with salt.
- Add chopped beets, cook for 2 minutes and add the stems.
- Next add the wine and cook until almost evaporated, add the stock and bring to a boil. Reduce the heat to simmer and cook for 10-15 minutes until the potatoes and beets are soft. Add the chopped beetroot leaves, cook for about 2 minutes and add dill.
- Mix in the cream and season to taste with salt, pepper, sugar and white wine vinegar.
- Pour the soup into bowls and sprinkle with crushed feta.
Enjoy!