Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą

Uwielbiam botwinkę i co roku czekam na nią z utęsknieniem! Zazwyczaj robię tradycyjną wersję, jednak tym razem postanowiłam troszkę poeksperymentować i przygotowałam wersję z bloga Kwestia Smaku. Przedstawiam więc zupę botwinkową z ziemniakami i fetą, z odrobiną wina i śmietanki. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, bo chyba jakoś z rodzinnego domu wyniosłam, że doprawiam tą zupę odrobiną octu i cukru. Zapewne co region to inne  zwyczaje:) Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek botwinki, buraczki, łodyżki i liście oddzielnie posiekane
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g śmietanki 36%
  • ser feta
  • sól, pieprz, cukier i ocet do doprawienia

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku z rozgrzej na średnim ogniu oliwę z masłem, włóż ziemniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty, po czym dopraw całość solą.
  2. Do ziemniaków dodaj posiekane buraczki, podsmaż przez 2 minuty po czym dodaj łodyżki.
  3. Następnie dodaj wino i gotuj aż prawie zupełnie odparuje, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone liście botwinki, gotuj przez około 2 minuty i wsyp koperek.
  4. Na samym końcu wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem i odrobiną octu z białego wina.
  5. Rozlej zupę do miseczek i posyp pokruszoną fetą.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Recipe in English

Young beet soup with potatoes and feta cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 kg of young potatoes, washed and diced
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon butter
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 bunch of beet leaves with small beets, beets, stems and leaves separately chopped
  • 1/4 cup dry white wine
  • 750 ml chicken stock
  • 4 tablespoons chopped dill
  • 100 g of cream 36%
  • feta cheese
  • salt, pepper, sugar and vinegar to doprawienia

Preparation:

  1. In the medium pot, heat the olive oil with butter over medium heat, add the potatoes and cook until light golden brown, about 5 minutes. Add the garlic, cook 2 minutes and season with salt.
  2. Add chopped beets, cook for 2 minutes and add the stems.
  3. Next add the wine and cook until almost evaporated, add the stock and bring to a boil. Reduce the heat to simmer and cook for 10-15 minutes until the potatoes and beets are soft. Add the chopped beetroot leaves, cook for about 2 minutes and add dill.
  4. Mix in the cream and season to taste with salt, pepper, sugar and white wine vinegar.
  5. Pour the soup into bowls and sprinkle with crushed feta.

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów