Zrób to sam! Ghee - masło klarowane

Zrób to sam! Ghee - masło klarowane
Zdjęcie - Zrób to sam! Ghee - masło klarowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Ghee,czyli indyjskie "płynne złoto"masło klarowane - genialny tłuszcz znany od tysięcy lat.Klarowane masło bez utraty swoich właściwosci może być przechowywane przez 100 lat.

CUDOWNE WŁAŚCIWOSCI MASŁA GHEE :
  • W czasie klarowania masło pozbawia się mlecznego białka,laktozy a także różnych osadów i szumowin.Ghee w czasie podgrzewania zmienia swą tłuszczową strukturę z nasyconej w jednonasycona,taką jaka pierwotnie występuje w oliwie z oliwek.
  • Masło klarowane zawiera kwas masłowy,czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych,podnoszący w organizmie poziom interferonu.
  • Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.
  • Stymuluje pracę wątroby i poprawia pracę enzymów.
  • Ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia,aż 252 stopnie C.Dlatego świetnie nadaje się do głębokiego smażenia.W kuchni ma wszechstronne zastosowanie.Ghee ma niebiański orzechowy zapach i wspaniały smak,którym dzieli się ze smażonymi na nim potrawami.Ghee nie jełczeje.Bez dostępu powietrza i suchym pomieszczeniu może być przechowywane przez wiele lat.
  • Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A i D.
Kupione w sklepie nie należy do najtańszych produktów.Gdy spotkasz ghee w przystępnej cenie możesz być pewny,że to tania podróba,najcześciej z dodatkiem margaryny lub oleju.Dlatego najlepiej samemu przygotować ghee w domu.Jest to bardzo proste.Należy się tylko zaopatrzyć w prawdziwe masło dobrego gatunku bez żadnych cudacznych dodatków.

Domowe masło ghee-sposób przygotowania:

    Zdjęcie - Zrób to sam! Ghee - masło klarowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Włożyć masło do garnka z grubym dnem i podrzewać do rozpuszczenia.Gdy się spieni, maksymalnie zmniejszyć płomień.I tak będzie sobie bulgotać na b.małym ogniu około 30-60 minut.Czas zależny jest od ilości przygotowywanego masła .Niektórzy zbierają powstałą w trakcie klarowania pianę.Ja ją zostawiam,bo piana będzie powoli gęstnieć i tak sama opadnie na dno łącząc się z resztą szumowin.Po około 20-40 min masło zacznie robić się przejrzyste i będzie pięknie orzechowo pachnieć.Gdy resztki,które zbiorą się na dnie garnka zaczną się złocić,masło wyłączyć.
  • Na sitku położyć papierowy ręcznik i filtrując powoli przelać do naczynia,w którym będzie przechowywane,pozostawiając nienaruszone szumowiny na dnie garnka.Gotowe !
UWAGA!

Przy wszystkich czynnościach ,filtrowniu i przelewaniu należy zachować ostrożność,ze względu na wysoką temperaturę płynnego masła.
Zdjęcie - Zrób to sam! Ghee - masło klarowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy skosztujesz choć raz jajecznicy lub ryby usmażonej na ghee,zawsze bedziesz chciała je mieć w swoich zapasach.
Tradycja klarownia masła nie ogranicza się tylko do Indii.Też w Pakistanie,południowej Azji,Egipcie,Etiopii krajach arabskich jest wszechobecna.Ghee pochodzi głównie z masła produkowanego z mleka krowiego,ale jest wyrabiane również z mleka koziego,owczego,wielbłądziego a nawet mleko jaków jest wykorzystywane do jego produkcji.

Kategorie przepisów