Złocista biała kiełbasa zapiekana z cebulą i czosnkiem

Złocista biała kiełbasa zapiekana z cebulą i czosnkiem
Zdjęcie - Złocista biała kiełbasa zapiekana z cebulą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Złocista biała kiełbasa zapiekana z cebulą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Złocista biała kiełbasa zapiekana z cebulą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg dobrej białej kiełbasy
  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie

Cebulę kroimy w talarki, a czosnek w plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Kiełbasę dosyć ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym tak, aby wypełniła je w całości. Jeśli zostanie zbyt dużo miejsca po bokach, to kiełbasa wyjdzie za sucha. Chodzi o to, żeby wierzchnia skórka zrobiła się chrupiąca, a po bokach pozostała delikatna i wilgotna. Tak ułożoną kiełbasę smarujemy z wierzchu Kujawskim i rozkładamy na niej cebulę i czosnek. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 min., aż wierzchnia skórka nabierze stosownej barwy.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów