Ziołowy chleb żytni na zakwasie
Bardzo lubię proste żytnie chleby i zauważyłam, że czytelnicy także upodobali sobie tego typu przepisy. Dlatego przychodzę z kolejną recepturą, tym razem wzbogaconą o ziołowy akcent.
Do ciasta dodałam posiekany rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Ale tak naprawdę zioła możecie dobrać po swojemu, albo po prostu sięgnąć po te, które znajdziecie pod ręką.
Dzięki świeżym ziołom chleb nabierze ciekawego smaku, zapachu i wiosennego charakteru ?
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki dla foremki 24 x 12 cm :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki żytniej typ 720 - 500 g
- letniej wody - 320 ml
- pęczek ziół (u mnie rozmaryn, tymianek, natka pietruszki) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- keksówka
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (będzie się trochę kleiło do rąk).
2. Keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, dłonie zwilżamy dłonią i wyrównujemy z wierzchu. Dekorujemy świeżymi ziołami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4 godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy. Studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą lekko soloną.