Ziołowa ciabatta na zakwasie

Ziołowa ciabatta na zakwasie

Zdjęcie - Ziołowa ciabatta na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zioła w mojej kuchni są bardzo ważne, nadają moim potrawom aromatu i lekkości. Chętnie dodaję je też do ciasta na domowe pieczywo np. do Tartine Bread, albo jako farsz do rumianej bagietki z czosnkiem.

Tym razem posiekane zioła postanowiłam dodać do ciabatty. Tradycyjną pszenną ciabattę piecze się na drożdżach, ale przecież na Smakowitym Chlebie wszystkie chwyty są dozwolone. Upiekłam zatem ciabattę na zakwasie i wzbogaciłam ją o pachnące zioła. Wybrałam do tego szczypiorek, pietruszkę, koperek, bazylię, miętę i rozmaryn. Jeśli jednak macie np. tylko jeden czy dwa rodzaje ziół to się nie przejmujcie – wyjdzie równie smakowicie

Zdjęcie - Ziołowa ciabatta na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziołowa ciabatta na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziołowa ciabatta na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziołowa ciabatta na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziołowa ciabatta na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 4 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 5 łyżek posiekanych ziół (u mnie koperek, pietruszka, bazylia, mięta, kolendra, rozmaryn)
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, aktywny zakwas i sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
  3. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny, w tym czasie ciast krótko składamy co 30 minut.
  4. Po 3 godzinach wyrastania przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta podłużną ciabattę.
  5. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem, po bokach kładziemy zawinięte w ściereczki rulony (aby ciasto nie rozrosło się na boki). Z wierzchu przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  7. Upieczoną ciabattę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów