Ziołowa choinka do odrywania
Coraz bliżej święta. W tym roku zamiast zastanawiać się czy wybrać choinkę pachnącą lasem, czy taką z marketu mam propozycję by upiec jadalną choinkę z odrywanymi ziołowymi bombkami.
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 15 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- masła + pęczek ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki, szczypiorek) + 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (u mnie tymianek, rozmaryn, dziki czosnek) - (masło ziołowe) - 100 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
w rondlu topimy masło, dodajemy posiekane zioła i przyprawy, studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 25-30 części, z każdej z nich formujemy kulkę.
4. Formę na babkę (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kulkę moczymy w ziołowym maśle i układamy ciasno w formie.
5. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebek pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut. Studzimy, odwracamy formę do góry nogami i przerzucamy upieczony chlebek na półmisek.
Upieczone bułeczki do odrywania podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.