Zimowa zupa z soczewicy
Obudziłam się, a za oknem Zima, właśnie taka, przez duże zet. Śniegu po kolana i padać nie przestaje.
W taką pogodę sugeruję obowiązkowo na obiad przyrządzić garnek gęstej, rozgrzewającej zupy. Taka z ciecierzycą i całą masą warzyw na pewno idealnie się sprawdzi, zastąpić może nawet drugie danie.
Możecie przyprawić ją do smaku i dodać zarazem trochę egzotyki cynamonem czy curry. Kocham soczewicę w każdej postaci, szczerze uwielbiam więc też i tę zupę! :)
Zimowa zupa z soczewicy Składniki- soczewica - 3/4 szklanki, brązowa
- cebula - 1 szt
- marchew - 2 szt, duże
- seler - 1/4 szt
- czosnek - 1 ząbek
- seler naciowy - 2 łodygi
- przecier pomidorowy - w kartoniku, 2 szklanki
- liść laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 3 ziarna
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- przyprawy - dowolnie: curry, cynamon, chili ...
W dużym rondlu na oliwie, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj obrane i potarte (na tarce o dużych oczkach) marchew i seler oraz pokrojony w paseczki seler naciowy. Krótko podsmaż.
Do warzyw dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i soczewicę, wymieszaj. Zalej 1 litrem wody i dotuj na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości (ok. 40 minut). Od czasu do czasu mieszaj, w razie konieczności dolej więcej wody.
Gdy soczewica będzie miękka, wlej przecier pomidorowy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowymi przyprawami. Podawaj gorącą, skropioną oliwą.