Zimowa sałatka z orzechową rukolą, orzechami i łososiem

Zimowa sałatka z orzechową rukolą, orzechami i łososiem

Zdjęcie - Zimowa sałatka z orzechową rukolą, orzechami i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta zimowa sałatka to połączenie wyrazistych smaków: orzechowej rukoli, chrupiących orzechów i soczystych owoców. Wędzony łosoś i słona feta idealnie komponują się z delikatną słodyczą granatu i miodu, tworząc pełną aromatu propozycję na chłodniejsze dni. Dodatek świeżych ziół i tłoczonego na zimno oleju Kujawskiego LEN podkreśla jej wyjątkowy charakter

 

Składniki na zimową sałatkę z orzechową rukolą, orzechami i łososiem:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich lub pekan – wedle uznania
  • 100 g sera feta
  • 1 dojrzały granat
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 5 łyżeczek kaparów
  • świeże zioła: bazylia lub melisa
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
  • 1 łyżka miodu
  • sól himalajska, świeży kolorowy pieprz, 3 szczypty chilli

Jak zrobić zimową sałatkę z orzechową rukolą, orzechami i łososiem?

Rukolę umyj, osusz, ułóż na półmisku.

Fetę potnij w kostkę.

Wędzonego łososia potnij na cienkie paski.

Przygotuj dressing, łącząc ze sobą w szklance: 5 łyżek oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN, sok z 1/2 pomarańczy, 1 łyżkę miodu, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz i chilli.

Na rukolę wyłóż owoce z granata, pokrojoną fetę i łososia, orzechy pekan lub włoskie, a całość polej dressingiem na bazie oleju lnianego Kujawski.

 

Sałatkę można podawać z dowolnym pieczywem, najlepiej zrumienionym na grillu.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 miut
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów