Zimny sernik jagodowy

Zimny sernik jagodowy

Kolejne niebo w gębie, to ten lodowaty, jagodowy sernik. W "Kuchni" ujął mnie jego ciemnofioletowy kolor, niesamowity. Swój robiłam z borówek amerykańskich toteż barwę ma bledszą i już nie tak hipnotyzującą. Smakuje obłędnie. Prawdziwa rozpusta. Nie jest za słodki i to też poczytuję za zaletę. Na pewno jest mu najładniej w jagodowym fiolecie i w ciemnym przybraniu z czarnych porzeczek, jagód i jeżyn. U mnie jednak w innej wersji kolorystycznej. :-)

Zdjęcie - Zimny sernik jagodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zimny sernik jagodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zimny sernik jagodowy

10 dag pokruszonych herbatników wieloziarnistych (dałam Krakuski)

1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

3 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

łyżeczka cukru waniliowego

6 łyżek stopionego masła

masa:

60 g żelatyny

1/4 szklanki wody

40 dag białego sera wiaderkowego (Piątnica l. President)

250 ml 36% śmietany

1 szklanka cukru

1 łyżka soku cytryny

3 szklanki czarnych jagód (ew. borówek itp.)

wierzch:

250 ml 36% śmietany

2 łyżki cukru

1/2 szklanki dżemu jagodowego

1/2 kg l. więcej owoców jagód i jeżyn, czarnych porzeczek itp.

Mieszam rozdrobnione ciastka z płatkami, cukrem, solą, wanilią i masłem. Wykładam nimi spód 25 cm tortownicy i zapiekam przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzę. Brzegi można posmarować masłem, by łatwiej było potem, gdy ciasto już będzie gotowe, zdjąć obręcze.

Żelatynę namaczam w wodzie i zostawiam na 10 minut. W tym czasie miksuję ser ze śmietaną, cukrem, sokiem cytryny. Dodaję porcjami jagody i razem miksuję (blenderem), aż masa będzie gładka.

Żelatynę po 10 minutach odstawienia, podgrzewam, aż się rozpuści i przez moment chłodzę, a następnie ciepłą wlewam do ciasta i dokładnie mieszam.

Masę tę wylewam na upieczony, schłodzony spód ciasta i sernik chowam na noc do lodówki.

Następnego dnia ubijam śmietanę z cukrem. Nakładam ją na wierzch zimnego sernika.

Dżem podgrzewam i mieszam ze świeżymi owocami, które układam na bitej śmietanie.

Ciasto umieszczam w lodówce jeszcze na przynajmniej 2 godziny.

* źródło - czasopismo "Kuchnia"

Zdjęcie - Zimny sernik jagodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów