Ziemniaki z fasolką i boczkiem
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Pyszne, letnie ziemniaki, pachnące boczkiem i rozmarynem. Można je podać w towarzystwie jajka sadzonego lub zjeść jako całkowicie samodzielne danie. I można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.
Składniki
- ugotowane ziemniaki - 3-4 szt.
- zielona fasolka - 300 g
- pomidorki koktajlowe - 6-7 szt.
- boczek wędzony - 100 g
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- rozmaryn - kilka 2-3 gałązki. ew. 1/2 łyżeczki suszonego
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, wytopić tłuszcz, zdjąć pozostałe skwarki. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i przysmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać fasolkę, boczek i gałązki rozmarynu. Chwilę przesmażyć. Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)