Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym
Pieczone ziemniaki z mięsnym nadzieniem, to pyszna i sycąca propozycja obiadowa, a nawet, przygotowane w większej ilości, mogą stanowić super danie imprezowe.
Ja przygotowuję ziemniaki w tej wersji dosyć często. Bardzo je lubimy. Kiedyś mój patent na ziemniaki był taki, że wcześniej gotowałam je lub wstępnie zapiekałam w piekarniku, ale teraz zdecydowanie bardziej smakują mi w wersji przygotowanej od początku we frytownicy beztłuszczowej. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem takiego sprzętu, to ja z mojej strony polecam bardzo – u nas sprawdza się fantastycznie, nie tylko do takich ziemniaków.
Składniki na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym:
- 4-5 większych ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego, drobiowego
- kawałek małej, młodej cukinii (około 150 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- garść tartego sera cheddar
- mielona papryka słodka i ostra
- mielony imbir
- sól, pieprz
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, szczypta cukru
Jak przygotować ziemniaki nadziewane mięsem mielonym: z sosem czosnkowym?
Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym – Sposób wykonania:
Ziemniaki dokładnie szorujemy.
Zapiekamy we frytownicy beztłuszczowej do miękkości (u mnie w OVI XXL przez około 35-40 minut w 180 stopniach).
Ewentualnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub pieczemy w piekarniku, aż do miękkości (widelec powinien z łatwością wejść w ziemniaki, ale nie mogą się one rozpadać).
Ziemniaki odkładamy do przestudzenia, po czym kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką środek (spód i boki ziemniaka powinny pozostać nienaruszone).
Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię oraz paprykę również kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy, co jakiś czas mieszając.
Po chwili dokładamy paprykę, smażymy do czasu, aż mięso straci różowy kolor.
Dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez około 10-15 minut na średnim ogniu.
Pod koniec dokładamy cukinię, smażymy, już bez przykrywki, aż cukinia nieco zmięknie, a wszystkie płyny odparują z patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą imbiru oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej.
Do farszu można również dodać część wydrążonych ziemniaków.
Gdy farsz nieco przestygnie dodajemy do niego tarty ser, mieszamy.
Przygotowane ziemniaki napełniamy mięsnym farszem. Zapiekamy kilka minut, aż składniki się zagrzeją, a ser roztopi (u mnie we frytownicy beztłuszczowej przez około 10 minut).
Upieczone ziemniaki podajemy razem z sosem czosnkowym i np ugotowanymi na parze brokułami.