Ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem
Ziemniaków Hasselback chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście to krótkie przypomnienie. Ten szwedzki sposób na ziemniaki, zwane w oryginale hasselbackspotatis, zakłada pokrojenie kartofli na plasterki, nie przekrawając ich do końca, co tworzy swego rodzaju wachlarz. Następnie smaruje się je suto masłem i doprawia według uznania i piecze, aż staną się smakowicie złociste. To idealny dodatek do tak naprawdę każdego dania.
Sposobów na ziemniaki Hasselback jest całe mnóstwo. Można dodawać tutaj ulubione zioła i przyprawy, jednakże moim ostatnim odkryciem jest doprawienie ich kurkumą, czosnkiem oraz miodem, co wznosi je na zupełnie nowy poziom! Dzięki kurkumie zyskują piękny złoty kolor, a miód wspaniale równoważy smak soli i pozwala delikatnie skarmelizować się ziemniakom. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne pieczone kartofle, to ziemniaki Hasselback będą idealnym wyborem!
Ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 40 minut 40 minut
Składniki na ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem:
- 1,5 kg umytych ziemniaków
- 50 g masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować ziemniaki Hasselback z kurkumą i miodem?
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie ponacinaj co ok. 2-3 mm do 3/4 wysokości.
- Masło roztop, przestudź i połącz z miodem, kurkumą oraz startym ząbkiem czosnku. Ziemniaki dokładnie posmaruj mieszanką, aby wniknęła w nacięcia i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 30-40 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
- Po upieczeniu posyp gruboziarnistą solą morską.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square