Ziemniaczana zapiekanka z grzybami leśnymi
Szukałam sposobu na podanie grzybów, nie lubię jednak potraw zbyt przez nie zdominowanych, lubię je bardziej jako dodatek. Tak wpadłam na pomysł zrobienia prostą zapiekankę z ziemniaków i leśnych grzybów z dodatkiem świeżych ziół.
Wykorzystałam do niej mieszankę kurek, podgrzybków i koźlarzy oraz pachnący rozmaryn i tymianek, oba zioła świetnie łączące się z grzybowym aromatem.
Zapiekanki nie trzeba długo piec (większość jej składników jest już ugotowanych), wystarczy by ścięła się masa jajeczna, a wierzch ładnie zarumienił.
Ziemniaczana zapiekanka z grzybami leśnymi Składniki- ziemniaki - 8 szt
- grzyby świeże - 250 g
- śmietana 12% - 200 g
- jajko - 2 szt
- por - 1 szt, tylko biała część
- czosnek - 1 ząbek
- rozmaryn - świeży, 1 łyżeczka lub 1/2 łyżeczki suszonego
- tymianek - kilaka gałązek
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 2 łyżki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, żeby nie były zbyt miękkie. Obierz ze skórki (najłatwiej to zrobić, gdy są jeszcze lekko ciepłe). Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem.
Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż 2/3 ziemniaków, układając dokładnie obok siebie plastry. Następnie wyłóż grzyby, na nich zaś resztę ziemniaków (nie mają zakrywać szczelnie całej zapiekanki).
Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC, piecz aż wierzch będzie zarumieniony. Przed podaniem odczekaj kilka minut, żeby zapiekanka lepiej związała. Posypany listkami tymianku.