Zielony koktajl z burakiem liściowym i kiwi
Zapraszam na zielone śniadanie - niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści włoskiej kapusty (przepis na blogu ) zdecydowanie wysunął się na I pozycję. Tym razem w roli głównej burak liściowy-Mangold i kiwi, istna bomba witaminowa. Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście są zielone jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C (wiele innych dobroci, więcej przeczytasz tutaj), a drobne pesteczki chrupiącą teksturę koktajlu.
Skladniki na 2 porcje:
2 dojrzałe kiwi
2 jabłka
4-5 liści buraka liściowego
2 suszone figi
1 banan
plasterek imiru - opcjonalnie
1 szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej
- obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić na mniejsze kawałki
- z buraka liściowego usunąć białe łodygi, do koktajlu odkroić tylko zielone częSćci. Pokroić w drobne paski
- na dno kilelicha blendera wlać wodę, dodać pokrojone owoce i liście buraka. Zmiksować do pożądanej konsystencji i wypić natychmiast po przygotowaniu