Zielony chlebek z pestkami dyni
PDF Button
Zakupiłam niedawno automat do pieczenia chleba, dlatego rozpocznę serię przepisów na chleb. Upieczenie chleba to wcale nie taka prosta sprawa, trzeba mieć dużo wprawy i przede wszystkim wiedzę. Tu przedstawiam pszenno-owsiany chlebek na drożdżach, z dodatkiem oleju z pestek dyni, któremu chlebek zawdzięcza zielonkawy kolor. Samo zdrowie, gorąco polecam.
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny. Ja upiekłam ten chleb na programie nr 1- czyli chleb normalny. Muszę także przyznać, że chleb z automatu lepiej wyrósł niż ten pieczony tradycyjnie w piekarniku.
Użycie drożdży świeżych zamiast suchych: Jeśli używasz świeżych drożdży, potrzebujesz ich zawsze 2 razy więcej niż suchych. Czyli w tym przypadku 14-20g. Ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn i dopiero wtedy dodać go do maszyny.
Zaczyn: mleko (cała ilość z przepisu) lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, dodać je do mleka, dodać cukier (całą ilość z przepisu) oraz łyżkę mąki pszennej (20g z podanego 350g w przepisie). Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na 10-15 minut. Gdy w naczyniu zacznie pojawiać się pianka lub płyn zacznie gęstnieć, można dodać zaczyn do reszty składników w maszynie do chleba.
Wersja do pieczenia w piekarniku:
- Wszystkie składniki zagnieść w dużym naczyniu. Będzie to dość rzadkie i klejące się ciasto.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, w ciepłym miejscu, pod ściereczką, aby nie wysechł wierzch
- Po wyrośnięciu, ciasto przemieszać (odgazowanie)
- Nagrzać piekarnik do 210 st.C (program: termoobieg)
- Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub naczynia żaroodpornego
- Piec w tej temperaturze przez 20 minut
- Zmniejszyć temperaturę do 190 st.C
- Piec kolejne 30 minut
- Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze na 10-20 minut, w zależności od zrumienienia chleba
- Studzić w formie przez co najmniej 1 godzinę
- Po tym czasie wyjąć chleb z formy
- Po ostygnięciu przechowywać pod ściereczką lub w płóciennej torbie
Smacznego!