Zielonki i jajka na śniadanie
Zbierać, polubić, oprawiać i jeść grzyby nauczyła mnie moja ciocia i zawsze, choć nie ma Jej już z nami, będę Ją pamięcią przywoływać ilekroć przygotowuję jakiekolwiek danie grzybowe. Tak też było z moim dzisiejszym śniadaniem:-)
Piękny urodzaj mamy w tym roku i oby trwał jak najdłużej, a zimy wcale nie musi być jak dla mnie;-)
Składniki:
- zielonki - kilka sztuk,
- 1-2 jajka,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, wypłukać z blaszek piasek. Pokroić na drobne kawałeczki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle z dodatkiem soli - do momentu, aż cały płyn z grzybów odparuje. Wbić jajka. Smażyć do momentu ścięcia. Doprawić. Podawać z pieczywem.